Evde YKS’ye Nasıl Hazırlanılır ?

YKS SINAVI

İyi bir üniversite kazanmak için o üniversitesinin belirlediği alandan( sayısal, sözel, eşit ağırlık) istenilen puanı ve şartları sağlamak gerekiyor, istenilen puanı da etkili bir biçimde ders çalışarak, soru çözerek yani doğru bir şekilde öğrenip, pratik yapılması gerekiyor. Yaşadığımız şu zamanlarda Covid-19( KORONA VİRÜS) yüzünden evlere kapandık, bu zamanlarda evlerde tek başına ders çalışmak zordur, çünkü anlamadığımız bir konuyu öğretmene veya arkadaşlarımıza soramayız( her ne kadar online olarak görüşme yapsak da, yüzyüze eğitimin yerini tutmaz).( Tabiki de koronadan dolayı maske, mesafe ve temizlik kurallarına uygun olarak yaşamalıyız). Bu sebeple eldeki imkanlar dahilinde YKS sınavına en iyi bir şekilde nasıl çalışılması gerektiğini anlatacağım. Öncelikle sınavda iyi bir puan elde etmek için günde 8-9 saat aralıksız ders çalışmak zorunda değilsiniz, kendinize uygun bir biçimde günde 4-5 veya yaşam tarzınıza göre ders çalışarak sınavda iyi bir sonuç elde edebilirsiniz. Bunun için yapılması gerekenler şunlardır;

1) Ders çalışma programı:

Etkili ders çalışma için düzen önemlidir, bunun için de kişiye özel ( yaşam tarzınıza göre) ders çalışma programı hazırlamak gerekiyor. Kimi insan yoğun bir hayatı vardır ancak 4-5 saat ders çalışacak vakti vardır,kimi insan da 8-9 saat ders çalışacak vakti vardır, bu yüzden kişi öncelikle kendinize uygun bir ders çalışma programı hazırlamanız gereklidir. Ders çalışma programında hangi gün hangi derse çalışacağınızı , ne zaman konu çalışıp ne zaman da soru çözeceğinizi belirleyiniz, ayrıca isteğe bağlı olarak 7 ila 10 günde bir deneme çözerek kendinizi sınayın.

2) Not tutun:

Kişi istese de istemese de 1 yıl boyunca zorlu bir şekilde ders çalışırsa bir zaman sonra motivasyonu düşer, bu sebeple ders çalışırken önemli olduğunu düşündüğünüz yerleri not alınız ve molalarda o notları aynı kitap okur gibi okuyun bu sayede daha kolay bir şekilde öğrenirsiniz.

3) Mola zamanlarınızı iyi ayarlayın:

 Uzun süreli ders çalışmak hem yorgunluğa hem de bıkkınlıga neden olabilir, bu yüzden ders çalışma sürenizin çeyreği kadar süreyi mola olarak kullanın( mesela 1 saatlik ders çalışma programında 45 dakika ders çalışın, 15 dakika ise mola yapın). Ancak mola süresini uzatmak için ders çalışma süresini aynı anda arttırmayın çünkü uzun süreli ders çalışma hem etkili olmaz hem de motivasyon kaybına neden olur. Molalarda ise tuttuğunuz notları okuyarak pekiştirebilirsiniz. Molalarda aynı zamanda sudoku , satranç, rahatlatıcı müzik gibi aktiviteler de yapabilirsiniz.

4) Ders çalışma ortamınızı düzgün tutun:

” Aslan yattığı yerden belli olur” misali çalışma ortamınızı düzenli tutun, bu hem aradığınız şeyi bulmanızı kolaylaştırır hem de etkili ders çalışmanıza yardımcı olur. Eğer ki ders çalıştığınız ortam dağınık ve karışık ise dikkat dağınıklığınız olur çünkü dağınık ortam sizi rahatsız eder ve soruya veya konuya odaklanmanıza engel olur.

5) Motivasyonunuzu yüksek tutun:

 Ders çalışma isteğiniz her gün aynı olmaz, bazen yorgun ve üzgün olabilirsiniz, bu gayet normaldir, bu sebeple ara ara sevdiğiniz şeyleri yaparak ve gelecekte istediğiniz meslekte olduğunuzu hayal ederek kendinizi motive edin ve kaldığınız yerden yarışa devam edin ( YKS bir yarıştır).

6) Kendinizi sınırlayın :

Her ne kadar iyi bir ders çalışma programı hazırlasanız bile kendinizi telefon, arkadaşlar ile gezme, fazla TV ve bilgisayar oyunları ile meşgul olursanız sınavda etkili bir sonuç elde edemeyebilir siniz, bunun için bu alışkanlıklara sınırlayın,yani azaltın.

Similar Posts

Bir yanıt yazın