6.sınıf öğrencilerinin okudukları derslerin güncel müfredatları aşağıdaki gibidir:
6.sınıf matematik, 6.sınıf fen, 6.sınıf türkçe, 6.sınıf sosyal bilgiler
Türkçe:
Okuma
Yazma
Dil Bilgisi
Sözcükte Anlam
Cümlede Anlam
Anlatım Biçimleri
Matematik:
Sayı Sistemi
Temel Matematiksel İşlemler
Cebir
Geometri
Veri Analizi
Fonksiyonlar
Trigonometri
Fen Bilimleri:
Canlıların Ortak Özellikleri
Hücreler ve Özellikleri
İnsan Vücudu ve Sağlığı
Madde ve Özellikleri
Basit Makineler
Isı ve Sıcaklık
Elektrik ve Manyetizma
Sosyal Bilgiler:
Coğrafya: Dünya’nın Şekli, Harita Bilgisi, İklimler ve Bitki Örtüsü, Türkiye’nin Coğrafi Bölgeleri
Tarih: Tarih Öncesi Dönemler, İlk Uygarlıklar, Türk-İslam Devletleri, Osmanlı Devleti
Vatandaşlık ve Demokrasi
İngilizce:
Kelime Bilgisi
Dil Bilgisi
Okuma
Konuşma
Yazma
Dinleme
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi:
İslam’ın Temel Kavramları ve İbadetleri
Peygamberimizin Hayatı ve Temel İslam İlkeleri
İslam ve Bilim
Dini Bayramlar
Ahlaki Değerler
Görsel Sanatlar:
Temel Sanat Bilgisi
Resim ve Boyama Teknikleri
Görsel Algı ve İfade
Beden Eğitimi ve Spor:
Beden Eğitimi
Spor Oyunları
Atletizm
Jimnastik
Bu konular, Türkiye’deki 6. sınıf öğrencilerinin okudukları bütün derslerin güncel müfredatını kapsar. Ancak müfredat zaman zaman güncellenebilir, bu nedenle öğrencilerin kendi okudukları müfredatı takip etmeleri önemlidir.
Matematik Milli Eğitim Bakanlığı 2021-2022 güncel müfredatı, LGS matematikte sorumlu olduğunuz konuların listesi ,1.dönem ve 2.dönem göreceğiniz üniteler sırasıyla aşağıda verilmiştir.Ayrıca 9.Sınıf Matematik Konularını görüntülemek için 9.Sınıf Matematik Konuları
2022 Güncel 8.Sınıf Matematik Konuları, LGS Konuları, ders notları
a pozitif tam sayı ve n çift sayı olmak üzere -an = -an dir.
a pozitif tam sayı ve n çift sayı olmak üzere (-an) = -an dir.
Tabanları aynı olan üslü ifadelerde çarpma işlemi yapılırken taban aynen yazılır, üsler toplanıp tabanın üssü olarak yazılır. ax · ay = ax+y
Tabanları farklı ve üsleri aynı olan üslü ifadelerde çarpma işlemi yapılırken tabanlar çarpılır, taban olarak yazılır. Ortak olan üs aynen yazılır. ax · bx = (a · b)x
Üslü ifadenin kuvveti alınırken taban aynen yazılır, kuvvetler çarpımı da üs olarak yazılır. (ax)y = ax · y
8.Sınıf Matematik Konuları-Kareköklü İfadeler Konu Anlatımı
Matematik konularının temellerinden biri olan kareköklü ifadeler konusuyla karşınızdayız.
Bir tam sayının karesi olan pozitif tam sayılara tam kare pozitif tam sayılar denir. 1, 4, 9, 16, 25, 36, 49, 64, …gibi sayılar tam kare pozitif tam sayılardır.
Örnek Soru 1
Alanı 25 cm2 olan karenin bir kenar uzunluğunu bulalım. 52 = 25 ve 25 = 5 (5’in karesi 25’tir. 25’in karekökü 5’tir.) Aslında burada 25 sayısı, alanı 25 cm2 olan karenin bir kenarının uzunluğudur.
Negatif olmayan bir sayının hangi sayının karesi olduğunu bulma işlemine karekök alma denir. Karekök “√ ” sembolü ile gösterilir.
√5, √11, √18, √22, √27… tam kare olmayan kareköklü sayıların karekökleri iki doğal sayı arasındadır. Bu sayıların hangi iki doğal sayı arasında olduğunu, karekökün içindeki sayıdan önceki ve sonraki tam kare sayıları belirleyerek bulabiliriz.
Karekök içindeki sayılardan biri tam kare sayı yapılarak iki sayının çarpımı şeklinde yazılır. Tam kare olan sayının karekökü, karekök sembolünün başına katsayı olarak yazılır. Diğer çarpan da karekök içinde kalır. √(a2 · b) = a√b
a√b sayısında a sayısını karekök içine almak için a sayısının karesi alınır, karekök içindeki sayı ile çarpılır. a√b = √(a2 · b)
Kareköklü ifadelerde çarpma işlemi yapılırken karekök önündeki katsayılar kendi arasında çarpılıp katsayı kısmına yazılır. Karekök içindeki sayılar ise kendi arasında çarpılıp karekök içine yazılır. Çarpım sonucunda karekök içinde tam kare sayı varsa karekök dışına çıkarılır. a√b · c√d = a · c √(b · d)
Kareköklü ifadelerde bölme işlemi yapılırken karekök dışındaki katsayılar kendi arasında bölünerek katsayı kısmına yazılır, karekök içindeki sayılar ise kendi arasında bölünerek karekök içine yazılır. Karekök içinde tam kare çarpan varsa karekök dışına çıkarılır.
Kareköklü ifadelerde toplama ve çıkarma işlemi yapılırken karekök içleri aynı olan terimlerin katsayıları toplanır veya çıkarılır. Kareköklü ifadeler ortak karekök olarak aynen yazılır.
Toplama ve çıkarma işlemi yapılırken karekök içindeki sayılar eşit değilse karekök içleri eşitlenir. Karekök içlerinin eşitlenemediği durumlarda herhangi bir işlem yapılmaz.
Çizgi grafiği, bir olayın zaman içerisinde nasıl değiştiğini göstermek için kullanılan bir grafik türüdür. Çizgi grafiğinde değişkenler sürekli olmalıdır. Örneğin zamana göre hava sıcaklığındaki değişim, zamana göre bir aracın yakıt tüketimindeki değişim ya da bir aracın aldığı yolun zamana göre değişimi ve bir ağacın zamana göre boyundaki uzama miktarı çizgi grafiği ile gösterilir.