Mukavemet
Mühendisliğin temel konularından olmazsa olmaz derslerden biri de mukavemettir.Bu yazımızda mukavemet ders notları örnekleriyle birlikte derledik. Vize ve finallerinizde başarılar.
DERS NOTUNU İNDİR1.Gerilme Kavramı
1.1 Gerilmenin Anlamı
Gerilme genel anlamda birim alana düşen iç kuvvet olarak tanımlanır.
Gerilme kavramının anlaşılması , mukavemet konularının kavranmasında çok önemli bir temel teşkil eder.
Bu kavramı anlayabilmek için , öncelikle ayırma prensibinin ve iç kuvvet kavramının anlaşılması gerekir.
Gerilme kavramını önce kendimizden anlamaya çalışacağız. Mukavemet ders notları
1.2 İnsanda Stres -Cisimlerde Gerilme
Gerilmenin İngilizcesi stress dir. Stres kelimesi ise şu an Türkçe olarak, bir olayın veya fiilin bizde oluşturduğu endişe ve tedirginlik anlamında kullanılmaktadır.
İnsandaki stres,dışarıdaki olayların baskısıyla oluşur. Yani stres dış yüklerin (olayların,baskıların) bizde oluşturduğu etkidir. Yoksa stres dışı bir yük (baskı) değildir. Stres uygulanmaz ,oluşur.
İşte benzer şekilde katı cisimler için dışarıdan uygulanan fiziksel yükler, cismin içinde stres(gerilme) oluşmasına sebep olur.
Bizdeki stres belli bir sınırı aşarsa, şok, baygınlık gibi hasarlara sebep olur. Bu sınır ise kişiden kişiye değişir. İradesine sahip, sabırlı kişilerin stres sınırı yüksektir.
Dış yükler sonucu üzerinde stress oluşan katı cisimlerde de belli bir sınırdan sonra çatlama, kopma, akma(kalıcıdeformasyon) gibi hasarlar oluşabilir.
Bu ise katı cismin malzeme cinsiyle çok yakından ilgilidir.
Aynı geometride fakat farklı malzemeden imal edilen iki cismin aynı dış yüke gösterdikleri cevaplar farklı olacaktır. Bir ipi çekerek koparsak bile, aynı kalınlıkta çelik bir teli koparamayız.
Notun devamını görüntülemek için