Kpss’ye Nasıl Hazırlanılır
Bu yazımız herhangi bir kursa gitmeyip kendi evinizde KPSS çalışmak isteyenler için yazılmıştır.Öncelikle Kpss ( kamu personeli seçme sınavı) devlet kademelerine alınacak çalışanların belirlendiği sınavdır, yani Kpss’ den ne kadar yüksek puan alabilirseniz devlet kademelerinde üst düzey bir iş sahibi olabilirsiniz. Kpss’ de sorulan dersler ve soru sayıları şöyledir;
İçerikler
Genel yetenek:
- Türkçe 26 soru
- Sözel mantık 4 soru
- Matematik 21-23 soru
- Sayısal mantık 4-6 soru
- Geometri 3 soru
Genel kültür:
- Tarih 27 soru
- Coğrafya 18 soru
- Vatandaşlık 9 soru
- Güncel bilgiler 6 soru
Bu nedenle derslerin önem sırası şöyle olabilir;
1.) Tarih, Türkçe ve Matematik
2.) Coğrafya, Vatandaşlık ve Güncel bilgiler
3.) Sayısal mantık, Sözel mantık ve Geometri
Yaşadığımız şu günlerde Çin’den yayılan bir virüs ( Covid-19) yüzünden evlere kapandık, evlerde etkili bir şekilde nasıl Kpss’ye hazırlanması gerektiğini anlatacağım. Öncelikle Kpss’den iyi bir puan elde etmek için yapılabilecek şunlardır;
1.) Ders çalışma programı hazırlayın:
Her başarının arkasında düzen, sabır ve plan vardır, öncelikle konu önceliğine ve önemine göre bir ders çalışma programı hazırlanmalıdır. İnsanı en iyi tanıyan elbette kendisidir, bu yüzden programı hazırlarken kendinize uygun bir program yapmalısınız, yani eğer yoğun bir gün geçiriyorsanız ve günde sadece 4 saat kadar boş vaktiniz varsa, programı ona göre yapmalısınız. Ders çalışma programında hangi gün hangi derse ve hangi saatte soru çözeceğinizi belirleyiniz, ders çalışma programında önemli olan dersleri arka arkaya sıralayıp da kendinizi bunaltmayın, önemli dersleri aralarına önemsiz dersleri ( önemsiz desem de her ders önemlidir aslında) bırakarak çalışma programı oluşturun. Kendinizi arada sırada 7-14 günde bir deneme sınavı ile test edin, bu sayede zamanla netlerinizin arttığını görebilirsiniz.
2.) Düzenli olun:
Düzen, yer yerde olduğu gibi ders çalışırken de önemlidir, mesela dağınık bir odada aradığınız bir şeyi bulmanız zorsa , ders çalışırken de dağınıklık yüzünden soruya odaklanmanız zor olur. Bu nedenle ders çalışacağınız ortamı düzenli ve temiz tutmanız önemlidir. Bu sayede hem derse odaklanmanız kolay olur hem de dikkat dağınıklığınız azalır.
3.) Notlar tutun:
Özellikle sözel soruların konularına çalışırken önemli olan yerleri not alınız, bu sayede tuttuğunuz notları molalarda okuyarak konuyu daha iyi bir şekilde anlayabilirsiniz. Not tutarken kısa olun, uzun cümleler hem sizi yorar hem motivasyon kaybına neden olur hem de vaktinizi çalar.
4.) Mola zamanınızı ayarlayın:
Kim olursa olsun , herkes uzun süre ders çalışınca hem yorgun olur hem de motivasyonu düşer, bu sebeple ders çalışacağınız sürenin bir kısmını ( 60 dakikada 10 dakika) mola olarak kullanın, bu sayede hem ders aralarında dinlenmiş olursunuz hem de motivasyonunuz artar, mola zamanlarında tuttuğunuz notları okuyabilirsiniz, müzik dinleyebilirsiniz veya açık alanda hava alabilirsiniz, böylece rahatlarsınız. Ancak mola zamanını arttırmak için arka arkaya ders çalışmayın bu hem sizde yorgunluğa hem de motivasyon azalmasına neden olur.
5.) Kendinizi sınırlayın:
Bütün gençlerde olduğu gibi siz de dışarıya çıkarak gezip, vakit geçirmek istiyorsunuz, ancak 1 sene sabrederek arkadaş çevrenize ara verin, telefon ile vakit geçirme sürenizi azaltın, telefonu faydalı bir şekilde kullanabilirsiniz.
6.) Motivasyon önemlidir:
Bizler robot değiliz, 7 gün 24 saat ders çalışacak değiliz, bazen derslere karşı isteksizlik ve yorgunluk olabilir, bu gayet normaldir, böyle zamanlarda küçük kaçamaklar ( sevdiğiniz şeyleri yapmak) yaparak hem kendinizi mutlu edebilir hem de motivasyonunuzu arttırabilirsiniz.